Acasă Evenimente Lista clienţilor de armament ai României

Lista clienţilor de armament ai României

by StirideNoapte
311
0
DISTRIBUIȚI
Lista clienţilor de armament ai României

Exporturile de armament şi tehnică militară ale României au crescut în 2016 cu aproximativ 15% faţă de anul precedent, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani – peste 180 de milioane de euro. Principalul client de armament românesc rămân Statele Unite, achiziţiile americanilor reprezentând aproape 40% din totalul exporturilor militare româneşti. Surprizele din lista clienţilor de armament românesc din 2016 sunt Bulgaria, un client constant al României, care şi-a mărit însă de două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor, faţă de anul precedent, sărind direct pe locul doi în topul clienţilor României, dar şi Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, care au revenit în forţă cu achiziţiile româneşti de armament, cheltuind de zeci de ori mai mulţi bani faţă de anii precedenţi. Cele două state sunt apropiate de zona de conflict din Siria, iar o anchetă a jurnaliştilor de la OCCRP arăta că ele sunt noduri de redistribuire a armelor către părţile combatante din Siria. România a pierdut în 2016 clienţi importanţi precum Olanda, Afganistan sau Gabon, Ungaria şi Serbia, în timp ce alţii şi-au scăzut achiziţiile româneşti drastic, precum Turcia, Cehia sau Canada. În schimb au revenit în forţă clienţi mai vechi ai României, dar şi unii dintre cei mai mari importatori de armament din lume – Pakistan şi India.

România a atins cel mai ridicat nivel al exporturilor de armament şi tehnică militară din ultimii 10 ani, în 2016, cu exporturi în valoare de peste 180 de milioane de euro, la care se adaugă încă aproape 110 milioane de euro din operaţiuni de tranzit sau transbordare a armamentului altor state pe teritoriul României. Faţă de anul precedent, exporturile au crescut în valoare cu aproximativ 15%, conform rapoartelor Departamentului pentru  Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de Gândul.

Chiar dacă cel mai important client de tehnică militară al României rămâne neschimbat – SUA, pe lista clienţilor din 2016 apar câteva surprize. Bulgaria înregistrează o creştere masivă de achiziţii militare din România, ajungând anul trecut al doilea cel mai important client de armament românesc. Alte creşteri importante sunt ale Italiei, Marocului, Irakului, Indiei, Pakistanului şi Libanului, dar şi apariţia Spaniei sau Finlandei printre clienţii noi de armament românesc, cu achiziţii mici.

Există însă şi pierderi importante de pe lista de clienţi de armament: Olanda aproape dispare, rămânând doar cu achiziţii de câteva mii de euro de lunete, Ungaria, Serbia, Kazahstan şi Bangladesh nu mai au achiziţii în 2016, de asemenea achiziţii nesemnificative faţă de anii trecuţi au Cehia, Canada sau Mozambic.

Totodată, două state din Orientul Mijlociu, considerate puncte nodale de redistribuţie a armamentului către părţile combatante din Siria – Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite – au revenit în 2016 în topul celor mai importanţi clienţi de tehnică militară românească, cu menţiunea că mare parte din suma importantă cheltuită de Emirate în România s-a dus pe achiziţia a două nave militare şi nu pe armamente de infanterie sau artilerie, ca în cazul Arabiei Saudite. De altfel, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite reprezintă clienţii care şi-au crescut cel mai mult achiziţiile de armament de aici: în cazul saudiţilor, de 10 ori faţă de 2012, când cumpăraseră ultima oară arme româneşti, iar în cazul Emiratelor, de aproximativ 25 de ori faţă de anul precedent.

Top 10 clienţi de armament ai României în 2016

1. SUA: 67,34 milioane de euro. Achiziţiile făcute de americani au crescut faţă de anul precedent cu peste 10%, atingând un nou nivel-record şi devansându-l pe cel atins în 2015. SUA rămân pentru al 7-lea an la rând cel mai important client de armament românesc.

În 2016, americanii au achiziţionat din România lunete şi accesorii pentru arme de vânătoare, 7.990 de puşti semiautomate, 225 de puşti semiautomate cu lunetă, 4.380 de pistoale, 1.066 mitraliere uşoare, 10.000 de puşti de asalt, 359 de mitraliere calibrul 12,7 mm, 24 de mitraliere antiaeriene, 650 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm, 9 aruncătoare de bombe calibrul 60 mm, 6 aruncătoare de bombe calibrul 82 mm, lovituri antitanc calibrul 40 mm şi 73 mm, bombe de iluminare calibrul 60 mm şi 120 mm, bombe fumigene calibrul 60mm, 82 mm şi 120 mm,  benzi de zale pentru mitralieră, maşină de încărcat zale, muniţie pentru arme de calibru mic, piese şi componente pentru aeronave militare, subansamble pentru echipamente de ghidare, încărcătoare de cartuşe, demilitarizare a unor componente de arme de calibru mic, software pentru comunicaţii.

2. Bulgaria: 19,74 milioane de euro. Achiziţiile de armament românesc ale bulgarilor sunt mai mult decât duble în 2016 faţă de anul precedent, asta după ce în 2015 exporturile către Sofia se triplaseră. Bulgaria este un client constant al României şi reprezintă supriza anului trecut în lista de clienţi de armament românesc, sărind direct pe locul doi.

Bulgarii au cumpărat în 2016 din România 922 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm şi 73 mm, 278 de mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 mm, lunete, aparat de ochire pentru mortiere, lovituri cal. 40 mm, lovituri calibrul 73mm cu focosşi cu grenadă cumulativă, bombe de iluminare calibrul 120 mm, componente pentru mortier, componente şi accesorii pentru avion militar de antrenament, exploziv pentru delaborare muniţie, cartuşe trasoare pentru mitralieră, piese de schimb, muniţie pentru arme de calibru mic.

3. Arabia Saudită: 19,4 milioane de euro. Saudiţii revin în forţă cu achiziţiile de armament românesc, prima şi ultima lor apariţie în lista de clienţi ai României datând tocmai din 2012, când achiziţiile au fost însă de zece ori mici.

Arabia Saudită a cumpărat în 2016 din România 360 de mortiere calibrul 60 mm, 118 mitraliere antiaeriene calibrul 14,5 mm, muniţie de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 40 mm, costume de protecţie CBRN.

4. Emiratele Arabe Unite: 15,26 milioane euro. În 2016, a avut loc o revenire în forţă a Emiratelor în achiziţiile de armament românesc, reprezentând o creştere de aproximativ 25 de ori faţă de cele 650.000 de euro cât cheltuiau pe armamentul românesc în anul precedent.

În 2016, Emiratele au cumpărat de aici două nave militare de patrulare, şi-au făcut reviziile şi inspecţiile pentru trei elicoptere militare de atac şi şi-au reparat trei elicoptere militare de transport, achiziţionând şi lunete pentru arme de vânătoare, echipamente pentru elicopter militar de transport şi componente optice pentru echipamente militare.

5. Israel: 14,9 milioane euro. Israelienii rămân un client constant de mulţi ani pentru armamentul românesc, achiziţiile lor în 2016 scăzând însă cu peste 10% faţă de anul precedent. Din cauza creşterii fulminante a achiziţiilor arăbeşti şi bulgare, israelienii au căzut în top, ei regăsindu-se aproape mereu în vârful clasamentului.

În 2016, israelienii au achiziţionat din România produse pentru sisteme aeropurtate, componente şi software pentru sisteme de testare şi identificare, subansamble electronice pentru sisteme de conducere a focului, componente pentru vehicule militare de teren, componente şi subansamble electronice pentru aeronave militare, echipamente electronice pentru utilizări militare, componente pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, cabluri electrice cu conectori, echipamente de testare şi verificare, subansamble electronice pentru produse militare, lovituri reactive fără focos calibrul 122 mm, părţi de paraşută luminoasă, componente pentru mitralieră antiaeriană, sisteme terestre IFF, piese de schimb şi echipamente de mentenanţă pentru acestea, componente pentru vehicule militare de teren, kit sistem de navigaţie prin satelit, reparaţii pentru un avion militar de transport, componente optice pentru echipament de formare de imagini şi contraacţiune, produse pentru fabricaţie de piese de structură, în cadrul unui proiect militar.

6. Maroc: 8,32 milioane de euro. Marocanii şi-au mărit de peste patru ori achiziţiile de armament faţă de anul precedent, însă tot nu au atins nivelurile record din anii 2010-2011, când cumpărau tehnică militară românească în valoare de 65 de milioane de euro, în special elicoptere militare de transport şi mentenanţa aferentă.

În 2016, Marocul şi-a reparat un elicopter militar multirol şi un avion militar de transport în România, achiziţionând şi un simulator de zbor.

7. Irak: 5,67 milioane de euro. Irakienii revin cu achiziţiile de armament din România, după o pauză de 3 ani. Client neconstant al României, recordul irakian de achiziţii de armament românesc a fost în 2010, de peste 10 milioane de euro.

În 2016, irakienii au achiziţionat din România 11.000 de puşti de asalt, 100 de mitraliere uşoare şi 290 de aruncătoare de grenade antitanc calibrul 40 mm.

8. Italia: 4,35 milioane de euro. Italienii şi-au crescut de peste două ori şi jumătate valoarea achiziţiilor de armament românesc, creşterile din cei doi ani precedenţi fiind de asemenea spectaculoase – triplare în 2015 şi dublare în 2014. Italia devine astfel un client important de tehnică militară al României, după ce în perioada 2010-2013 aproape nu a existat pe lista clienţilor României.
Italienii au achiziţionat în 2016 din România lunete pentru arme de vânătoare, un trailer pentru subsistem terestru de date GDT, părţi de paraşută pentru muniţie de iluminare, subsistem aerian de date ADT, subsistem terestru de date GDT, cabluri electrice cu conectori, profile extrudate din aliaj de aluminiu, componente pentru staţii mobile.

9. Germania: 3,43 milioane de euro. Achiziţiile Berlinului din România au crescut şi mai mult faţă de nivelul record din anul precedent, când înregistraseră de asemenea o creştere de 25%. Germanii rămân un client constant al României, dar cu fluctuaţii mari în ce priveşte valoarea achiziţiilor.

În 2016, Germania a cumpărat din România 80 de puşti cu repetiţie, 160 de puşti semiautomate, lunete, subansamble pentru paraşute, paraşute pentru muniţie de iluminare, componente de paraşută cargo, părţi şi componente paraşută desant uman, componente, piese şi profile de avion militar, componente de paraşută de instruire, confecţii textile cu protecţie balistică şi pentru protecţie chimică, kit componente pentru avion militar, componente pentru echipamente formare de imagini şi contra-acţiune, componente optice pentru camere de supraveghere, profile extrudate din aliaj de aluminiu, container pentru aviaţie.

10. Pakistan: 3,42 milioane de euro. Achiziţiile pakistanezilor s-au dublat faţă de anul precedent. Deşi achiziţiile sale au fluctuaţii destul de mari de valoare, Pakistanul, unul dintre cei mai importanţi importatori de armament la nivel mondial, rămâne un client constant al României.

În 2016, pakistanezii au achiziţionat din România piese de schimb pentru elicopter militar de transport, echipamente şi reparaţii de echipamente pentru elicopter militar de transport, documentaţie tehnică pentru elicopter militar de transport.

sursa: gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here